23 juli 2016

Ingrediënten in gellak

Laatst kreeg ik een aantal vragen over het artikel gevaarlijke stoffen in nagellak. Een van die vragen was wat voor ingredienten zitten er in gellak en zitten daar ook gevaarlijke stoffen in. Ik vond het wel een goede vraag, want ik wist daar het antwoord ook niet op. Na wat research gedaan te hebben deel ik wat ik gevonden heb vandaag met jullie. Lees je gezellig mee?


In het Nederlands zeg je gellak en in Engeland heet dit shellac. Shellac is een stof afkomstig uit Zuid- Oost Azië. Het is een natuurproduct wat je daar dus in de natuur kunt vinden. Het is een soort was wat je vooral kan vinden op boomstammen. Boomstammen zijn hard en die stof zorgt er dan ook voor dat de gellak stevig is. De stof Shellac zorgt er ook voor dat de gellak niet snel slijt. Bron


Wist je dat Shellac zelfs in ons voedsel en in instrumenten wordt gestopt. Het is dus een heel natuurlijk en zelfs een eetbaar product. Heel veilig dus ook voor je nagels. Shellac is natuurlijk niet de enige stof die in gellak zit. 

Hieronder zet ik ze voor je op een rij:
(onderstaand zijn de ingredienten van Pink Gellac)

Silica 
Is een witte stof wat onder andere voorkomt in kristallijn poeder. Silica is niet oplosbaar in water en is een product wat in de natuur voor komt. 
Photoinitiator
Is een molecuul wat er voor zorgt dat de UV niet aan de lucht droogt maar in een UV lamp moet laten drogen. Met UV moet je altijd voorzichtig zijn, zo ook met deze stof. 

UV-filter
Is een chemische stof die je huid beschermt tegen de schadelijke gevolgen van UV straling. Dit wordt ook vaak gebruikt in lotions en zonnebrandcrème. 


Ext. Violet 2
Is een synthetische kleurstof en wordt veel gebruikt in cosmetica. Het is door de FDA (Food and drug administration) een goedgekeurd product in cosmetica. 

In sommige gellakken zijn ook vitamines gestopt zoals de gellakken van CND en verzorgen tegelijkertijd je nagels.

Gellak bevat over het algemeen geen Tolueen, formaldehyde en DBP. De gellak die op ebay en andere chinese sites te vinden zijn kunnen wel deze schadelijke stoffen bevatten. Wel zijn gellakken licht ontvlambaar en kunnen ze als je er niet goed tegen kan voor geirriteerde ogen, ademhaling en een geirriteerde huid zorgen.


Wat ik zo kon vinden lijkt het er zelfs op dat gellak qua ingredienten minder schadelijk is dan gewone nagellak. Wat bij gellak wel meer kan gebeuren dan bij gewone nagellak is het beschadigen van je nagels. Dit gebeurt dan met het vijlen of het eraf halen van de gellak. Hier moet je altijd voorzichtig mee zijn.

De gellakken die in Nederland te koop zijn, zijn dus gewoon veilig en bevatten geen schadelijke stoffen. Je werkt natuurlijk ook met een UV lamp, waardoor het heeel vaak gebruiken uiteindelijk wel schadelijk kan zijn. Maar met een verantwoorde omgang is het gewoon veilig te gebruiken.

Hoop dat je dit weer een interessant artikel vond. Kwam erachter dat hier nog moeilijk info over te vinden is. Zelf leer ik ook van dit soort artikelen schrijven ;)

Wist jij dit al over gellak?1 opmerking: