04 juni 2016

Ingrediënten in nagellak en hoe wordt het gemaakt

Vorige week kon je het artikel over de geschiedenis van nagellak al lezen. Vandaag het tweede informatieve artikel dit keer over de ingrediënten die in nagellak zitten en hoe nagellak gemaakt wordt. Ook nieuwsgierig? Lees dan gauw mee!Niet alle merken nagellak bevatten precies dezelfde stoffen, maar de meesten komen wel zo ongeveer overeen. Natuurlijk zijn er ook giftige stoffen, maar vandaag gaan we het over de normale stoffen hebben die in nagellak voorkomen. Bereid je voor op veel moeilijke woorden haha ;D


Nagellak glanst vaak zo mooi, daarvoor wordt de stof Bismut-oxychloride gebruikt. Er worden stoffen toegevoegd waardoor de nagellak niet zo stroperig is en stoffen die de nagellak stabiel maken dus niet heel erg vloeibaar. Voor het vasthechten van de lak aan de nagel wordt een combinatie van Nitrocellulose en tolueensulfonamide-formaldehyde gebruikt. Een hele mond vol haha. Tolueensulfonamide zorgt vooral voor de hechting aan de nagel. Terwijl Nitrocellulose zorgt voor de glans. De nagellak moet natuurlijk niet van de nagel breken daarom worden er weekmakers aan toegevoegd. Kleurstoffen die onder andere worden toegevoegd zijn ijzeroxide, titaandioxide en organische pigmenten. Als oplosmiddelen worden Methyl- en Ethylacetaat, Isopropylcohol en n-Nutylalcohol aan de nagellak toegevoegd. 

Nagellak kan niet zomaar iedereen maken, daar zijn gelukkig regels voor. De meeste nagellakken worden gemaakt in speciale fabrieken. Nitrocellulose kom je namelijk niet zo snel aan, omdat het een explosieve stof is die gevaarlijk kan zijn omdat het licht ontvlambaar is. Onderstaand het scheikundig symbool van Nitrocellulose. bron


Cosmetica merken kopen meestal de grondstoffen kant en klaar in en voegen de rest van de ingrediënten zelf toe. Als alles bij elkaar in zit, moet het een nacht staan en dan worden de stoffen gefilterd. Als allerlaatste worden de kleurstoffen toegevoegd. En dan is de lak klaar om in flesjes te worden gegoten. 


De belangrijkste ingrediënten van bovenstaande D,donna nagellak heb ik even voor jullie ontcijferd. 
- Butyl Acetate, wordt in nagellak gebruikt als oplosmiddel en voorkomt het vroegtijdig chippen van nagellak. 
- Ethyl Acetate, is ook een oplosmiddel. Als je teveel hiervan inademt kan het irriterend werken. 
- Nitrocellulose zorgt natuurlijk voor glans, wat ik al even noemde. 
- Melamine Form, zit in veel cosmetica producten en is een synthetisch oplosmiddel.
- Isopropyl, valt onder de parabenen en het is een conserveringsmiddel. Het werkt antibacterieel. 

De meeste ingredienten die in nagellak zitten zijn dus conserveringsmiddelen en parabenen. Kon trouwens niet alles op internet vinden qua ingrediënten.  

Hoop dat je het leuk vond om te lezen. Volgende week lees je hier de gevaarlijke stoffen die in nagellak zitten.

Fijn en zonnig weekend gewenst! 5 opmerkingen:

 1. Zeker interessant, meer omdat ik er eigenlijk nooit zo bij stil sta!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik las hier laatst ook wat over en ik schrok er best van, ik stond er nooit zo bij stil. Ik probeer nu zonder de big 5 nagellak te gebruiken!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja he, ik probeer ook zoveel mogelijk zonder te gebruiken.

   Verwijderen
 3. Dit was echt een lesje hoor! Heel informatief artikel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Cindy! Ben blij dat het leuk was om te lezen.

   Verwijderen