11 juni 2016

Gevaarlijke stoffen in nagellak

Vorige week kon je de stoffen die in nagellak zitten lezen. En vandaag schenk ik aandacht aan de gevaarlijke stoffen die in nagellak kunnen zitten. Tegenwoordig zijn er gelukkig heel veel merken die de big 5 zoals ze worden genoemd vermijden. Kijk je mee wat de gevaarlijke stoffen zijn? Onderaan het artikel kan je de merken lezen die de big 3, 4 en 5 niet in hun nagellak hebben zitten.

Eerlijk gezegd let ik zelf niet altijd op wat er in nagellak zit. Maar heb mijzelf wel voorgenomen er meer op te letten. ;)

*Formaldehyde is een conserveermiddel. Als je het gebruikt kan het leiden tot luchtwegproblemen en kan in veelvuldig gebruik kankerverwekkend zijn. De meeste nagellakken gebruiken dit middel niet, maar in sommige nagelverharders kan deze stof wel zitten. Deze stof is dus vrij gevaarlijk.

*Formaldehyde hars. Dit ingrediënt is giftig en hier kan je allergische reacties van krijgen bijvoorbeeld irritaties en blaren. Formaldehyde hars zorgt ervoor dat je nagellak glanst en mooi uithardt.

* Dibutylftalaat is in de EU verboden, maar kan wel bijvoorbeeld in Chinese nagellak zitten. Als je nagellak op Ebay koopt bijvoorbeeld. Dibutylftalaat is een hele gevaarlijke stof en kan je hormonen uit balans brengen, kanker veroorzaken en onvruchtbaarheid in de hand werken. De stof zorgt ervoor dat de nagellak niet afbladdert en mooi glanst.


* Tolueen is ook niet zo goed voor je gezondheid en kan hartritmestoornissen, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken. Tolueen verdunt de nagellak zodat de nagellak niet dik en stroperig is.

* Kamfer is alleen schadelijk bij teveel opname van deze stof. Het kan lijden tot misselijkheid en duizeligheid. Via de nagelriemen of het nagelbed komt deze stof je lichaam binnen, maar met een kleine hoeveelheid als nagellak is het niet zo heel schadelijk omdat je maar een heel klein gedeelte binnen krijgt.

Zo als ik in het begin al vertelde zijn er nagellakken die 3 free, 4 free en 5 free hebben.

3 free nagellakken bevatten geen Dibutylftalaat, tuoleen en formaldehyde.
De merken die deze stoffen niet in de nagellak hebben zijn onder andere: ELF, China Glaze, Essie, NYC, Nars, OPI, Rimmel London, Sinful colors en Sally Hansen.


De 4 Free nagellakken zijn bevatten geen Dibutylftalaat, tuoleen, formaldehyde en formaldehyde hars.  De merken die deze stoffen niet gebruiken zijn onder andere: Estee Lauder, Inglot, MAC en Lancome.

De 5 free nagellakken oftewel de nagellakken die geen van bovenstaande stoffen bevatten zijn onder andere: Catrice, Essence, Dior, Loreal Paris, Revlon en Pronails. Bron

Ik hoop dat je het weer een leuk artikel vond om te lezen.

Let jij op de ingredienten voor dat je een nagellakje koopt?

Liefs,
Ilse

10 opmerkingen:

 1. Ik had sowieso al het idee dat nagellak niet geweldig voor je kan zijn. Zo lang je het niet op gaat drinken zal het wel meevallen :P

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. haha daar ben ik ook wel mee eens ja! Ze zouden het vast niet verkopen als je er ziek van kan worden ;)

   Verwijderen
 2. Ik koop altijd nagellak bij Hema, jammer dat ik die niet tussen het rijtje zie staan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hema nagellak heb ik er inderdaad niet bijgezet, omdat ik nergens kon vinden of ze wel of niet vrij zijn van die gevaarlijke stoffen, ik gok van wel. Maar weet het niet zeker, vandaag :)

   Verwijderen
 3. Dit wist ik nog niet, weer wat geleerd! ^^ -x-

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben hier van op de hoogte ja! Ik heb de 'slechte' merken geschrapt ;) Uiteindelijk ga ik misschien nog wel geheel natuurlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel interessant; het klinkt wel echt erg allemaal, beangstigend! Denk dat ik hier nu ook meer op ga letten...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed artikel. Weet jij hoe het met deze stoffen in bijvoorbeeld gellak zit?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Daar heb ik mij eigenlijk niet in verdiept, ga het binnenkort eens uitzoeken en er een artikel over schrijven :D

   Verwijderen